Management|Personeel

6 tips hoe jij morgen een betere leider kunt zijn!

Wil jij je als leidinggevende steeds verder verbeteren? Onze teamcoach Yvonne van Kaathoven (DailyLean) deelt 6 tips over goed leiderschap met je. De tips komen van teamcoach-expert Floor Daver bij wie ze een training heeft gevolgd. Met welke tip ga jij aan de slag?

1. Geef positieve feedback.
Hoor jij vaak van iemand dat je het goed doet? Nee toch? Stiekem is het soms toch best fijn om dat te horen. Daarom is mijn eerste tip: geef zelf meer positieve feedback. Dit betekent niet een compliment over leuke kleding, maar benoem iemands gedrag dat je goed vindt of waar je blij van wordt. Trust me, de wereld wordt een stuk mooier als we dit allemaal meer doen!

2. Sta open voor weerstand.
Zie weerstand voortaan niet meer als vervelend of negatief. Wees blij dat iemand zich uitspreekt en zich laat zien. Gebruik deze energie om groepen te leren dat verschillende meningen welkom zijn, door goed te luisteren en open vragen te stellen. Hoe meer verschillen een team kan integreren, hoe rijker en beter het resultaat is.

3. Stop met overleggen.
We verliezen ongelooflijk veel tijd en flow door suffe overleggen te houden. Hier kun jij helpen door de procedure bespreekbaar te maken. De procedure gaat over de vraag: hoe richten wij een overleg zo in dat we 1. een gezamenlijk doel halen en 2. de vibe energiek blijft?

Sta open voor weerstand. Hoe meer verschillen een team kan integreren, hoe rijker en beter het resultaat is.

4. Ga spiegelen en benoem patronen.
Teams en groepen hebben een groot zelflerend vermogen. Je moet ze alleen wel op gang helpen. Het benoemen van gedragspatronen in de interactie helpt hierbij enorm. Ik daag je uit: zeg bewust wat je ziet gebeuren, zonder dat je hierbij oordeelt. Benoem wat het patroon met jou doet (= feedback), vraag of mensen het herkennen en of het patroon effectief is. Hiermee breek je de boel snel open, in die zin dat mensen ander gedrag zullen inzetten. Dat betekent dat het de volgende keer anders zal gaan.

5. Wees niet kwetsbaar maar aanraakbaar.
Laat eens wat vaker bij jou achter je masker kijken. Benoem hoe jij je voelt in de groep. Je zult zien dat anderen dat dan ook sneller gaan doen waardoor de onderlinge veiligheid en het vertrouwen in de groep groeit.

6. Laat los!
Groepen kunnen veel meer dan we denken. Door als leider de controle te willen vasthouden, maken we de groep juist afhankelijk en klein. Laat daarom meer los, leun achterover en laat de groep het werk doen. Echt waar, loslaten betekent niet per se minder hard werken. Je blijft het team namelijk altijd goed observeren en springt in waar nodig.

Ben heel benieuwd wat er gebeurt als jij morgen echt een van deze tips gaat toepassen!

Yvonne is procesverbeteraar bij DailyLean en gebruikt de Lean-methode om werkgever, werknemer en opdrachtgever te verbinden tot een team met gezamenlijke en gedeelde doelstellingen en focus.