Management

Hoe verander ik teams? Vier tips om vastgeroeste
teams in beweging te krijgen.

In mijn programma’s gebruik ik altijd de visualisatieopdracht. Het is één van mijn meest succesvolle tools om helder te krijgen waar het team in de toekomst naartoe wil en wat er moet veranderen om daar te komen. Het zorgt er ook voor dat je vooraf de verandering visualiseert, waardoor je als leidinggevende controle en grip kunt houden op de uitkomst. Het staat immers op papier wat er is afgesproken.

Overtuigingen veranderen
Volgens de Dikke Van Dale is de betekenis van visualisatie: “zichtbaar of als beeld voorstelbaar maken”. Met andere woorden; het vertalen van een gedachte naar een beeld. De reden waarom ik het gebruik is omdat een visualisatie een gedachte vertaalt naar een beeld. En een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Uit onderzoek blijkt dat visualisatie een grote invloed heeft op het fysieke, mentale, emotionele én spirituele welbevinden van de mens. Met behulp van visualisatie technieken is het mogelijk om het onderbewustzijn te beïnvloeden en overtuigingen te veranderen. Mensen onthouden het ook veel makkelijker. Dit heeft te maken met het menselijk geheugen. Als je informatie te horen krijgt, onthoud je na een paar dagen nog maar 10%. Als je daarbij nog beeld bij ziet stijgt dit naar 65%. Dus als je wilt dat een boodschap blijft hangen moet je er een plaatje bij plakken die de boodschap versterkt.

Ideeën binnen handbereik
Met de genoemde aanpak is het mogelijk om vastgeroeste teams in de ‘verandermodus’ te krijgen en zijn nieuwe ontwikkelingen en ideeën binnen handbereik. Ze zijn veel makkelijker in te voeren.

Mijn 4 tips om vastgeroeste teams in beweging te krijgen:

  1. Maak een moodboard met je team hoe de toekomst er volgens hen moet uitzien.
  2. Maak eens een video-opname van een vergadering en bekijk dit gezamenlijk terug. Stel de volgende vragen: “Wat zie je, wat kan er anders en hoe krijgen we het anders?” Zien maakt het meestal zoveel duidelijker.
  3. Teken de processen die binnen je organisatie plaatsvinden uit op een vel papier en bespreek wat goed gaat en wat er anders zou kunnen. Waar kunnen we efficiencyslagen behalen?
  4. Maak van de afspraken die je maakt een poster en hang deze op verschillende zichtbare plek in de organisatie, zodat men zich de afspraken herinnert.

 

Veel succes gewenst met het in beweging zetten. En je weet het; waar iets beweegt valt iets om. Er gaat dus zeker iets (moois) gebeuren!