Training / Coaching

Een leider kan je niet worden!

Recent gaf een (nieuwe) manager in zijn coachsessie met ons aan dat hij aan zijn baas had gevraagd om het team dat hij aanstuurt te informeren dat hij toch echt de nieuwe manager was. En dat zij vanuit die boodschap beter naar hem moesten gaan luisteren.

Een lastig gevalletje in de dop! Leiderschap – daar hebben we het over – bezit je!

Zodra je als manager op jouw hiërarchische rol een beroep moet doen, om je teamlid of leden in beweging te krijgen, dan ben je toch echt aan het slotoffensief begonnen. In principe, zo leren wij managers, is dit echt alleen voor noodgevallen.

Een normale werkverhouding tussen een manager en zijn team is voorzien van een gezonde dosis leiderschap. Dit doorgaans dominante deel van de manager zorgt ervoor dat hij op een organische manier initieert, richting bepaalt en naar zijn teamleden laat zien dat hij daarin overtuigend is. Net zoals een leider van een groep deze dient te beschermen. Dus je bent als teamlid ook op zoek naar iemand die jouw belangen hoger op in de organisatie behartigt. Dat vraagt lef en durf van de manager, om als eerste op te staan voor jouw groep. Deze krachten dienen al onder je huid te zitten.

Het leiderschap uit iemands lijf omhoog halen zal vast ontwikkelbaar zijn, maar de vraag is of zowel jij als bewuste manager als ik als trainer dat pad met elkaar op willen. Denk niet dat dat een feestje gaat worden!

Pim Ruigrok DailyResult