Training / Coaching

Zeven tips voor het creëren van draagvlak

Medewerkers hebben tegenwoordig wat meer bewegingsruimte nodig en laten zich niet alles meer vertellen. Het opleggen vanuit hoger hand is niet meer van deze tijd en dat behoort helaas vandaag de dag tot één van de grootste fouten van managementleden. Een dergelijke aanpak veroorzaakt heel veel weerstand. Weerstand is het laatste dat je wil bij een veranderingstraject.  Deze constatering maakt het juist uiterst belangrijk om je medewerkers mee te nemen in de verandering die op de planning staan. 

Regelmatig kom ik bij de organisaties waar ze willen veranderen binnen hun bedrijfsvoering. Of dit nu een betere samenwerking of een procesoptimalisatie is, altijd moet je rekening houden of je voldoende draagvlak hebt. Zonder draagvlak gaat het je namelijk beslist niet lukken. 

7 tips om draagvlak te creëren binnen jouw organisatie:

  • De eerste stap om verandering teweeg te brengen binnen je organisatie is het tijdig communiceren van de verandering naar de betrokkenen. Dit doe je door het maken van een  communicatieplan. Een goede intern communicatieplan bepaalt in hoge mate het succes van de uitvoering van de verschillende uitdagingen en het succes van de verandering.  Simpel gezegd; eerst denken, dan pas doen.
  • Als tweede betrek je betrokkenen actief en ga je zelf in een actieve deelnemersmodus zitten. Neem de verantwoordelijkheid voor de verandering. Goed voorbeeld doet goed volgen. Bij veranderingen moeten we het voornamelijk hebben van de deelnemers, de toeschouwers staan aan de zijlijn.
  • Als derde tip vraag ik je begrip te hebben voor weerstand. Weerstand zal er altijd zijn. Geef ze een luisterend oor en richt je met name op de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Oplossingsgerichtheid, dus.
  • Ga er vooral positief in zitten en benoem de voordelen. Wat is de reden waarom we dit doen en waarom doen we het juist?! Waarom is het zo belangrijk voor de organisaties en de medewerkers die in de organisatie werkzaam zijn?! 
  • Sta open voor compromissen. Je gaat niet iedereen mee krijgen en dat is oké. Blijf netjes en geduldig. Wees tevreden met kleine stapjes. “Een olifant eet je ook in kleine stukjes”
  • Vraag om feedback bij je stakeholders. Je stakeholders zijn de personen of de groepen die invloed hebben op de verandering of er door worden beïnvloed.  Stakeholders zijn personen of groepen die invloed hebben op een project, afdeling of organisatie en/of er door worden beïnvloed.
  • De laatste tip die ik je wil geven is: Geef nooit op! Wat voor weerstand je ook tegen gaat komen… Welke rot opmerkingen je ook krijgt en tegen welke weerstand je ook aan loopt… Als je het volste vertrouwen hebt in de verandering, ga er dan mee aan de slag en ga de uitdaging aan! Het kan nooit mislukken, het kan hooguit anders zijn dan je had verwacht.  

Heel veel succes met de verandering.

Yvonne_van_Kaathoven_DailyLean_DrivingForces Yvonne van Kaathoven DailyLean