Interne processen

Team en Lean: 4 risico's bij grote veranderingen

Team en Lean maken naar mijn overtuiging het grote verschil. Waarom ik daar zo sterk in geloof? Dat komt door een persoonlijke gebeurtenis van een paar jaar geleden. Toen kwam ik erachter dat mijn leven één grote sleur geworden was. Dat wilde ik rigoureus  veranderen. En als je mij een beetje kent, dan weet je dat bij mij rigoureus ook echt rigoureus betekent. Ik gooide het roer helemaal om, én op mijn manier. Gedurende een jaar heb ik me helemaal geweldig gevoeld, het was een heerlijke energie en toen… kwam de klap.

Wat gebeurde er: mijn team, te weten partner en kinderen, kon deze verandering helemaal niet aan en volgde mij niet meer. Ook mijn omgeving haakte af. Het ergste van dat alles was dat ik mezelf compleet verloor.

Hier heb ik twee belangrijke lessen uit geleerd, namelijk dat je verandering in kleine stapjes moet doen én dat je je team continu in de gaten moet houden of ze je nog kunnen volgen.

Dit zie ik ook in het bedrijfsleven, en wil dan ook graag mijn lessen met je delen. 

Les 1. Zorg dat je een team hebt voordat je de veranderingen inzet. Zonder team kom je namelijk nergens. Je hebt mensen in je omgeving nodig om je te ondersteunen, mee te denken en uit te voeren.

Les 2. Maak een plan. Denk na over de stappen die je wilt nemen en doe het niet rucksichtslos, maar met voorbedachte rade.

Les 3. Verander in kleine stapjes. Probeer van een olietanker geen speedboot te maken in een paar weken tijd. Het heeft gewoon tijd nodig om te veranderen en dat kan soms wel een jaar duren.

Les 4. Sta eens stil en neem de tijd om om je heen te kijken in je bedrijf. Kijk wat er gebeurt en bespreek wat je ziet.

Daarom zeg ik ook; zonder team geen lean.

Veranderen gaat niet met een bigbang en als je wilt veranderen heb je een team nodig. Anders kijk je dadelijk tegen een mooi pand aan, maar is er geen mens die erin werkt omdat men onderweg is uitgestapt.