Management

Complimenten kosten niks en zijn goud waard!

 

De teleurstelling droop van zijn gezicht! Na meer dan een jaar van zijn nieuwe verkoopleider aan te moeten horen hoe hij, met zijn leeftijd van 55 jaar, schijnbaar moeite had om de successen van jongere collega’s te evenaren, had hij een superdeal weten binnen te slepen. En de enige reactie hierop was een droog ‘goed gedaan!’.  Deze teleurstelling had een grote impact; liever niet meer opvallen dan deze koude douche.

 

De waarde van het compliment.

Onderzoek door Nuon onder 1.000 Nederlanders leert dat 2 op de 3 medewerkers zich ondergewaardeerd voelt op het werk. In 46% van deze gevallen kan de baas dit oplossen door het geven van… niets meer of minder dan een compliment!

 

Hoe kan het toch dat managers toch zoveel moeite hebben met het geven van complimentjes? Wat onze eigen ervaring als trainer/ coach is, wordt bevestigd door onderzoek van McKinsey; managers zijn bang dat medewerkers vervolgens opslag of verbeterde arbeidsvoorwaarden gaan vragen. En dat is ridicuul, zoals ook het onderzoek van Nuon uitwijst. Uit eigen ervaring weten we dat veel managers simpelweg teveel focus op de processen en doelen hebben, en te weinig op de medewerkers. Dit, terwijl we allemaal weten dat doelen zoals omzet, aantallen en marge alleen maar een gevolg zijn van een super inspanning van de medewerkers. Een gevolg! Dit betekent dat investeren aan de voorkant van de doelen dus behoorlijk rendeert.

 

Zijn we er dan uit met het geven van complimentjes?

Nee, want 52% van de ondervraagden weet niet hoe zij op complimenten dienen te reageren en voelt zich er ongemakkelijk bij. Zeker in Nederland waar we het moraal van ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ omarmen. Gebrek aan zelfvertrouwen is de andere reden. Dus wat gaan we nu doen? Simpel! Jij als manager spreekt met jezelf af dat jij elk teamlid elke dag één – gemeend – compliment geeft.
Mocht jij nu zelf als manager moeite hebben met het geven van complimenten – om welke reden dan ook; je kan erop gecoacht worden, als je dat op prijs stelt. Je zult al gauw ervaren hoe leuk dat is.