Management

“Huggen” leidt tot betere teamprestaties

In mijn acquisitiegesprekken met geïnteresseerden zeg ik altijd: “Mijn missie is om medewerkers aan het eind van het traject de ruimte knuffelend te laten verlaten.” Dan is het traject geslaagd en heb ik goed werk geleverd. Ik hoor u denken, “waarom vindt ze dat dan zo belangrijk?” En… “slaat dit eigenlijk wel ergens op?”. Ik licht het u toe. 

Knuffelen voelt altijd als thuiskomen. Een gevoel van dat je er mag zijn, met al je fouten en imperfecties. Je voelt je welkom en gewaardeerd. Het bevestigt een soort van kameraadschap, alsof je tegen elkaar zegt: “voor jou ga ik door het vuur”, “we gaan ervoor, vriend”. Als ik dit ook zie gebeuren tijdens mijn trajecten, springen de tranen welhaast in mijn ogen. Dan weet ik dat er iets moois ontstaat. Hier doe ik het voor, samen het beste uit het leven halen en er samen voor gaan. Want zeg nou zelf: waar zou je het anders voor doen? 

Zelfverzekerder en zelfs slimmer.
Ten tweede is het ook wetenschappelijk bewezen dat ‘huggen” goed voor je is.  Het is namelijk een heel goed medicijn tegen stress, vermoeidheid, eenzaamheid en twijfel. Het geeft een boost aan je geluk, je sociale omgeving, je wordt zelfverzekerder en zelfs slimmer van een lekkere knuffel. Bij een knuffel wordt namelijk het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je veel minder stress en angst ervaart. Het zorgt ervoor dat we minder de neiging hebben om anderen op afstand te houden, én we worden er zelfs socialer van. Onderzoekster Kerstin Uvnas-Moberg, die onderzoek heeft gedaan naar het hormoon oxytocine, noemt het hormoon zelfs “helende nectar”. Het helpt namelijk om andere positieve hormonen aan te maken. Kennelijk is het voor mannen helemaal lonend om zoveel mogelijk te knuffelen. Het “mannenhormoon” testosteron zit de aanmaak van oxytocine namelijk in de weg. Uit onderzoek blijkt dat mannen door het “huggen” niet alleen socialer en vriendelijker worden, maar ook vaak slanker, gezonder en gelukkiger zijn. Het maakt hierbij niet uit of je mannen of vrouwen knuffelt, dus voor een verkeerde uitleg hoef je echt niet bang te zijn. 

Knuffelen verhoogt je productiviteit
De Amerikaanse psycholoog professor Kraus onderzocht het effect van een knuffel op je werk. Het volgende kwam uit zijn onderzoek: mensen die op hun werk regelmatig knuffelen, zijn productiever, hebben een effectievere spijsvertering, dus je voorkomt een dergelijke zware dip rond 16.00 uur, hebben een minder hoge bloeddruk en hartslag. Hierdoor ben je meer ontspannen en creatiever en ook volgens hem word je er gewoon slimmer van. 

Dus waar wachten we op? Overweeg om vanaf nu in plaats van een hand, elkaar voortaan een “hug” te geven. Gewoon je linkerhand omhoog en dan komen de harten op de juiste manier bij elkaar en “huggen” maar. 

Ik nodig je van harte uit om te komen knuffelen en zie je graag in ”De Gruyter Fabriek”, want zoals ze altijd zeggen: waar zorgen verdwijnen, begint vertrouwen.

Dikke knuffel.

Yvonne_van_Kaathoven_DailyLean_DrivingForces Yvonne van Kaathoven DailyLean