Management

Wie wil jou als baas hebben?!

Ja, als je deze vraag leest, hoop ik dat je er echt even stil van wordt. Laat deze vraag gewoon even landen. Grote kans dat jij nog nooit vanuit deze invalshoek naar jouw aanwezigheid als roerganger van een team gekeken hebt?

Geef nog even geen antwoord op de gestelde vraag! Laat hem nog even wat langer bij jou landen! Want het is inderdaad zo dat een team jou – ongevraagd – als baas krijgt. Ook al is het woord ‘baas’ niet meer van deze tijd – het bekt wel lekker trouwens – uiteindelijk ben jij het die de eindverantwoordelijkheid hebt. Dus jouw denkwijzen, idealen en overtuigingen breng jij binnen een bestaande groepsdynamiek in.

 

Jouw belangen liggen ook anders dan die van jouw teamleden. Terecht, er zijn ook gemeenschappelijke belangen doch ook tegengestelden. Aan jou de uitdaging om hier mee om te leren gaan. Je kan natuurlijk gebruik maken van je hiërarchische positie, maar daarvan weten we dat veel teamleden het gebruik hiervan als een zwaktebod zien. Dus de gelederen sluiten zich langzaam als deze groep krachten zien die niet in het voordeel van de groep aanvoelen.  De groep wil dus ook iets van jou.

 

Elk teamlid heeft bovendien achter zijn functionele rol binnen het bedrijf, ook een privéleven. Een achterban die sterk medebepalend is voor zijn denken en handelen. Hierin spelen ook allerlei krachten zich af waar hij rekening mee dient te houden zodra hij het professionele deel van zijn leven in stapt. Je hebt dus niet met een persoon te maken, als je boft hebt je zo een achterban van vier familieleden. Een baan is belangrijk doch vaak van tijdelijke duur, terwijl thuis voor altijd is. Hier is zijn eerste prioriteit om dat in veiligheid te houden. En jij zit in een positie om deze veiligheid aan het wankelen te brengen.

 

En wat denk je – om het weer wat complexer te maken – van alle individuele handleidingen van elk lid van jouw team? Handleidingen die bestaan uit verschillende karakters, opvoedingen, normen en waarden én vorige werkervaringen waarin alle werkgevers net weer wat anders belangrijk vonden. Aan jou om dit collectief één richting uit te laten bewegen, op zo’n manier dat zij het ook nog leuk vinden.

 

Wellicht dat je nu klaar staat om het antwoord op die vraag te gaan geven, neem deze overwegingen eens mee. Succes met het antwoord formuleren! En doe wat met het verkregen inzicht.