Verkoop

Doorzetten, hoe doe je dat?!

Mentale slagkracht is niet iedereen gegeven. Een kwestie van geluk hoe je geprogrammeerd bent. Ook heeft de ene van huis uit meer mee gekregen dan de ander. Hoe dan ook, we komen allemaal in situaties terecht die vragen om mentaal doorzettingsvermogen. Hoe deal je hier nu goed mee?!

 

Waar gaat het allereerst vaak fout?

Een open deur doch toch handig om even te vermelden: alles speelt zich af in je hoofd.  Heel de dag door gaan er – ongevraagd! – gedachten door je hoofd heen die je op allerlei zaken wijzen. Je moet nog boodschappen doen, de afspraak met de tandarts mag je niet vergeten, de opmerking van de buurman die hij vanochtend maakte toen je hem tegen kwam, jouw twijfels of je wel zin hebt om dat plan te maken voor je baas en meer, meer, meer.

 

Elke dag gaan er tussen de 40.000 en 60.000 gedachten door je hoofd heen! En nu komt het: de meeste zijn niet relevant voor het moment waarop ze verschijnen. Want wat is er relevant om tijdens de vergadering waar je op dat moment in zit aan het recept te denken hoe karbonades op de BBQ te braden? Of jouw twijfels over dat businessplan terwijl je koffie drinkt langs de lijn van het voetbalveld?! Helemaal niet dus!

 

Het is niet helemaal vreemd – en toch ook wel weer – dat we al die gedachten zijn gaan geloven. We geven, gek genoeg, betekenis aan het feit dat dat karbonaderecept op plopt tijdens die vergadering. En ook aan alle andere 40.000 gedachten van die dag….

 

Dus bij tegenslag komen de gedachten ook op de proppen. Een paar herkenbare:

 

  • zie je wel, ik ben niet goed!
  • dat moet ik weer hebben!
  • waarom ik weer en niet hij/zij!
  • het leven is klote, het zal mij nooit lukken!
  • ik kan dit echt niet hebben!
  • En zo meer en meer en meer….

 

Geloof me: jij kunt alles! Mensen om jou heen zijn door diepere dalen gegaan en lopen nu weer gelukkig en vrolijk rond.

 

Hoe met tegenslag te dealen?

Door die ‘tegenslag’ er te laten zijn. Door er geen etiket op te plakken, zowel niet negatief als positief. Het is gewoon zoals het is. Het zijn alleen jouw gedachten die je dwars zitten. Letterlijk is het zo dat elke situatie is zoals deze is. Pas wanneer jij er iets van gaat vinden, en jij je gedachten als werkelijkheid gaat zien, krijgt het een negatieve lading (het positieve effect werkt ook zo, alleen heb je er dan geen last van). Doe wat je moet doen op dat moment, denk alleen na over de praktische stappen en niet hoe jij het vindt. Ga stap voor stap en vind er niks van.

 

Een typerende anekdote is die van Britse zen monnik Ajahn Brahm, die tijdens zijn opleiding van zijn collega-monnik te horen krijgt dat zijn geklaag over een bepaalde klus hem meer energie kost dan de klus zelf.